Postpartum support

Wat heb jij nodig?

Zwanger, net bevallen of al een tijdje moeder?

Een Mamagesprek kan fijn zijn om je hart te luchten. Misschien maak je je zorgen en blijven bepaalde gedachten maar door je hoofd malen. Voel je je onzeker of lijkt het alsof je helemaal niet meer aan jezelf toekomt? Tijdens het Mamagesprek kunnen we bespreken waar je tegen aanloopt. Wat komt er steeds terug en wat heb je nodig?

Bij het consultatiebureau wordt je baby goed in de gaten gehouden, maar wie let er op jou? Met een beetje geluk heb je de eerste week met je baby thuis een hele fijne kraamhulp die je lekker in de watten legt en je daarnaast alles leert over de verzorging van je kindje. Jullie worden beiden iedere dag in de gaten houden en het huis wordt schoongemaakt. Maar na die eerste week gaat de kraamhulp weg. En in de meeste gevallen moeten de partners ook weer snel daarna aan het werk.

Nadat alle kraamvisite geweest is, kunnen de eerste maanden met je baby best eenzaam zijn. Misschien vind je het lastig om de deur uit te gaan. Of denk je dat het je het allemaal niet goed doet. Als je social media moet geloven, zitten de meeste moeders na de komst van de baby op een grote roze wolk. Maar dat is niet de realiteit.

Praten en wandelen helpt. Gun jezelf dat!

Taking care of yourself is part of taking cre of your kidsIk denk dat veel moeders de eerste periode met hun kindje tegen verschillende emoties en uitdagingen aanlopen (zowel richting de baby als richting jezelf/werk), maar dat het lastig kan zijn om het daarover te hebben. Je wil “natuurlijk” niet klagen als je net een kindje hebt gekregen. Maar je kan blij en uitgeput tegelijk zijn, en ik snap dat. Je hart luchten helpt. Het geeft letterlijk lucht. Daardoor komt er weer meer ruimte voor andere dingen.

Gun jezelf die opluchting. De tijd om even in jezelf te steken. Om je verhaal te doen bij iemand die volledig de aandacht voor jou heeft. Deel je zorgen, gedachtes, angsten, vragen of je bevallingsverhaal. Een wandeling in de natuur (bijvoorbeeld het duingebied) werkt ontspannend en door te bewegen wordt er serotine aangemaakt, wat ook wel het gelukshormoon wordt genoemd. Ik maak daarom graag gebruik van fijne wandelroutes terwijl we praten. Plan een Mamagesprek in en je hebt een stok achter de deur om naar buiten te gaan. Je zal merken hoe fijn dit is.

Ook wanneer eigenlijk alles goed gaat kan het Mamagesprek waardevol zijn, om bijvoorbeeld je bevalling en kraamtijd af te sluiten voordat je weer aan het werk gaat.

Wat kan ik voor jou betekenen?

– Een luisterend oor. Ik ben een onafhankelijk iemand die niet oordeelt en die 100% aandacht heeft voor jou en jouw gevoelens.
– Ik ben ervaringsdeskundige als moeder van 3 kinderen, met 3 totaal verschillende bevallingen en een postpartum depressie die me overkwam. Ik vind dus niks gek!
– Een afsluiting van een bijzondere periode: je bevalling en kraamtijd. Officieel duurt de kraamtijd 40 dagen (6 weken). In veel culturen wordt de afsluiting van de kraamtijd gevierd met een ritueel. Dit zou ook kunnen via een Mamagesprek. Waar ben je trots op, wat vond je misschien vervelend en wat neem je mee?
– Een stok achter de deur om voor jezelf te zorgen. Wandelen en praten is heel goed voor je. Tijdens de eerste maanden met je baby kom je vaak te weinig aan jezelf toe.
– Praktische tips over hoe je voor jezelf en je kindje kunt zorgen. Hoe vraag je om hulp en hoe vind je balans. Wat werkt voor jou?
– Wandelen in de natuur (met of zonder kinderwagen), een gesprek bij jou thuis, of bij mij. In overleg is er veel mogelijk.
– Je baby kan gewoon mee en er is tijd/ruimte om je kindje te voeden indien nodig.

Voor wie?

Het Mamagesprek is er voor ALLE moeders. Ook (of misschien wel juist) als je al meerdere kinderen hebt. Iedere geboorte is een levensveranderende gebeurtenis en wandelen en praten is altijd goed.

Let op! Wordt je door bepaalde gedachten of gevoelens echt belemmerd in je dagelijks functioneren, neem dan snel contact op met de huisarts. Ook als je jezelf helemaal niet meer herkent of veel negatieve gedachtes hebt over jezelf of je baby kun je contact opnemen met de huisarts. De meeste huisartsen hebben een praktijkondersteuner waar je laagdrempelig (en gratis) terecht kunt voor een aantal gesprekken en zij kunnen bepalen of er misschien meer aan de hand is. Klik hier voor meer informatie over postpartum depressie.

Ben je al gediagnosticeerd met postpartum depressie en zoek je naast de therapie nog iets wat je kan helpen om eruit te komen, dan kun je natuurlijk ook bij mij terecht voor een Mamagesprek. Praten en wandelen helpt ook zeker tegen postpartum depressie. Daarnaast kan ik je ook babymassage leren, wat weer helpt om je zekerder te voelen over de band met je kindje.

Prijs

€ 80,- voor 2 keer een uur (wandelen of een gesprek thuis)
€ 30,- per vervolggesprek/wandeling

Eventueel kunnen we de tweede keer besteden aan het leren van de Shantala babymassage. Je combineert dan 1 Mamagesprek met de eenmalige les babymassage. Dit kan als het gesprek vooral als afsluiting van de periode is bedoeld. Mocht er meer spelen, dan zijn 2 gesprekken wel aan te raden. Dit bepalen we altijd in overleg.

Duinen