September 2018

Lief & Puur bestaat 3 jaar! Al 3 jaar geef ik met veel plezier babymassage en sinds anderhalf jaar ook peuteryoga. Ik zal dit nog lange tijd blijven doen, maar ik merk dat ik nog meer ambitie heb met Lief & Puur.

Als jonge ouders lopen we vaak tegen dezelfde vragen aan en hoewel er al ontzettend veel info online te vinden is, zou ik graag mijn ervaringen met jullie delen. Ondertussen heb ik via mijn werk en mijn eigen kinderen best wat ervaring opgedaan op het gebied van baby’s, peuters en jonge kinderen. Wie weet helpt het je net verder of ben je blij met de herkenning.
babymassage

Iedere woensdag zal de pagina aangevuld worden met een tip over 1 van onderstaande categorieën. Houd de site dus in de gaten of like de Facebookpagina om op de hoogte te blijven.

 

 

Babyboeken

BabyboekBezield ouderschap heb ik gelezen toen ik nog zwanger was van mijn oudste zoon. En later nog eens. Hierin las ik voor het eerst iets over babymassage en daardoor wilde ik zelf ook een cursus babymassage volgen met mijn kindje. Nog niet wetende dat ik er later zelf les in zou geven.

“Het boek wil ouders inspireren om anders te kijken naar het ouderschap. Het is een handreiking om bewust en met hart en ziel je kind te begeleiden.” Hoewel dit waarschijnlijk wat zweverig overkomt, leest het boek makkelijk weg en staan er veel concrete voorbeelden en praktische tips in. Je leert o.a. welk gedrag er bij bepaalde leeftijdsfasen horen en hoe je daar adequaat op zou kunnen reageren. Ik ga het boek zelf ook weer even lezen, nu mijn oudste naar de basisschool gaat en we een nieuwe fase ingaan.
(Je kunt het boek bestellen door op hier te klikken)

♥♥♥

Je baby dragen

DragenNa 9 maanden in je buik rondgedragen te zijn, wil je baby waarschijnlijk niets liever dan veilig in je armen liggen. Dat is heel natuurlijk, maar soms ook wel eens onhandig. Je hebt je handen natuurlijk ook af en toe zelf nodig. Om je kindje toch dichtbij je te houden, kun je hem of haar dragen in een draagdoek of (ergonomische) draagzak. Voor de meeste baby’s werkt dat kalmerend en het bevordert een gezonde hechting. Binnenkort zal ik mijn ervaringen met jullie delen qua doeken en draagzakken.

Mocht je zelf denken aan het dragen van je kindje, of heb je een draagdoek maar kom je er niet uit met knopen, denk dan eens aan een consult bij een draagconsulent. Zij leren je precies hoe je je doek kunt knopen, zodat het voor zowel de baby als jou goed zit. Om je een idee te geven van de kosten, bij Draagjuf Ratna bijvoorbeeld, betaal je tussen de €30,- en € 45,- voor een consult. Wil je meer weten, bezoek dan eens haar website via www.draagjufratna.nl

♥♥♥

Help, mijn baby wil niet slapen?

BabymassageEr zijn ontzettend veel slaaptips te vinden op internet. Je komt er dan ook geen wijs uit en iedere website zegt iets anders. Ik zou je vooral adviseren je gevoel te volgen en te kijken naar wat jouw kindje nodig heeft. Er wordt veel aangeraden je baby even te laten huilen, maar als jij dat niet goed vindt voelen, doe het dan niet. Het ene kindje kan het nodig hebben om een beetje te huilen om de indrukken van de dag te verwerken, maar het andere kindje kan weer echt overstuur raken als je niet komt. Hoe je erachter komt wat voor jou en jouw baby werkt, is gewoon wat dingen uitproberen.

Wat sowieso vaak helpt, is met je wijsvinger (of je hele hand) over het neusje te aaien. Je begint dan tussen de wenkbrauwen en strijkt richting het puntje van de neus. Dit herhaal je een aantal keer en je zal zien dat iedere keer wanneer je aait, de oogjes dichtgaan. Soms vecht je baby nog tegen de slaap en kan het even duren, voor hij in slaap valt. Maar wanneer je kindje moe is, is kan dit helpen om zich eraan over te geven en in slaap te vallen. Ook het bedekken van het voorhoofd en een stukje van de oogjes, kan helpen. Met je hand of eventueel met een doekje of knuffeltje.

Wanneer je baby echter gewoon niet moe is, wordt hij waarschijnlijk alleen maar boos als je dit soort dingen doet.

Hoe herken je dat je baby moe is? Let goed op de signalen:
– met vuistje in de ogen wrijven
– gezicht van je afwenden/geen oogcontact maken
– glazig kijken
– bleek gezichtje
– rode wangen/rode oortjes
– met vuistjes over de oortjes wrijven
– gapen
– mopperen/zachtjes huilen/jengelen

Als je je baby bij de eerste signalen naar bed brengt, zal je baby waarschijnlijk snel in slaap vallen. Als je baby al oververmoeid is en al erg huilt voor je hem naar bed brengt, dan zal je hem misschien eerst even moeten helpen om rustig te worden, voordat hij in slaap kan vallen. Bijvoorbeeld door te aaien en te sussen. Houd het wel heel rustig en donker!

Als je baby juist nog helemaal vrolijk was, en hij wordt boos en overstuur in bedje, dan kan het juist zijn dat je kindje nog niet moe was. Als je kindje dan weer vrolijk is, zodra hij uit bed is, houd hem dan nog even wakker en probeer je baby later nog eens naar bed te brengen. Mijn oudste zoontje sliep bijvoorbeeld heel weinig overdag. Veel minder dan de gemiddelde baby. In het begin probeerde ik hem volgens een bepaald ritme te laten slapen, maar dat leverde zoveel strijd op. Al snel ben ik hem gaan volgen en hij bleek gewoon minder slaap nodig te hebben, want het was een heel vrolijke baby. Mijn jongste zoontje sliep daarentegen weer veel vaker overdag. Volg je gevoel en je kindje!

Wees ook niet bang om samen te slapen of je baby overdag bij je op schoot/in de draagdoek te laten slapen (wanneer je er de tijd voor hebt). Een baby heeft dit nodig! Je kan je baby tot 6 maanden sowieso niet verwennen. Mijn jongste zoontje heeft tot 4 maanden oud nooit overdag in z’n bedje geslapen. Altijd in m’n armen of in de kinderwagenbak. Hij ging pas mee naar boven als wij ook gingen slapen. Ik probeerde het wel regelmatig, maar hij moest dan altijd zo huilen, dat ik hem toch weer mee nam. En op een gegeven moment lukte het wel. Toen was hij er aan toe om alleen in zijn bedje te slapen. Sinds die tijd is hij de beste slaper die ik ken. Tot hij 2,5 jaar was, hoefde ik hem altijd alleen maar neer te leggen in z’n bedje en hij ging rustig zelf slapen. Denk dus niet dat als je je baby de eerste maanden veel draagt of troost, dat je kindje nooit zelf leert te slapen.

(Waar “hij” of “hem” staat geschreven, kun je ook “zij” of “haar” lezen.)

♥♥♥

Babymassage kan ook helpen bij slaapproblemen.

Babymassage stimuleert de afgifte van endorfine (gelukshormoon). Ook brengt massage de baby in contact met zijn eigen lichaam. Iemand die zijn lichaam bewust voelt, zit letterlijk lekkerder in zijn vel. Door het aanraken krijgt de baby aandacht en liefde. Zowel bij de masseur als de baby stijgt de oxytocine (liefdeshormoon). Dit moment van contact kan sowieso een negatieve spiraal doorbreken.  Maar door de ontspanning kunnen baby’s ook sneller in slaap vallen en slapen ze vaak ook dieper.

Als je kindje al moe is, kun je beter geen volledige massage meer toepassen. Dan is de massage een te grote prikkel. Wat wel kan helpen, zijn de volgende 3 technieken. Wanneer je dit altijd doet voor het slapen, gaat je kindje dit herkennen en zal het helemaal helpen. Het liefst doe je dit als je baby al in bed ligt, maar omdat je daar niet altijd goed bij kan, zou je het ook op de commode kunnen doen.

1: Je kindje afstrijken. Vanaf het hoofdje, strijk je 3 keer met je handen over beide armen richting de handjes (helemaal afmaken over de vingers) en vervolgens 3 keer vanaf het hoofdje over de borst, buik, benen, voeten en tenen. Dit kan over de pyjama heen.

Je kan het eens bij jezelf proberen om te voelen hoe fijn dat voelt. Het helpt je kindje te laten ontspannen en de dag af te sluiten.

2: Een korte voetmassage. Deze leer je tijdens de cursus Shantala massage. Maar de voetjes warm houden en afstrijken is ook al fijn.

3: Energetische massagetechniek op het derde oog. Als je je baby op dit punt masseert, keert je kindje zich meer in zichzelf waardoor het minder prikkels binnen krijgt. Wanneer wij ons ergens voor schamen, leggen we onze hand vaak op ons voorhoofd (derde oog) omdat we ons willen “verstoppen”. Eigenlijk verstop je je niet, maar keer je in jezelf. Dit is precies wat baby’s nodig hebben bij onrust of bij het niet kunnen slapen.

Strijk (ongeveer 20x) met een zachte druk met je wijs- en middelvinger vanuit de haarlijn naar de neuswortel toe. Gebruik hierbij beide handen (om en om). Daarna masseer je in de richting van het sluiten van de ogen.

♥♥♥

Peuterboeken

♥♥♥

Help, mijn kind wil niet eten?

Wat te doen als je dreumes/peuter ineens niet meer wil eten? Een paar tips van kinderpsycholoog Tyscha Neve:

“Ga je de strijd aan als je kind niet wil eten, dan versterk je zijn weerzin alleen maar. In een gezellige sfeer is de kans veel groter dat hij bereid is iets te proeven. Een voorkeur voor een bepaald soort eten is ook niet erg. Laat je kind in zijn eigen tempo eten ontdekken. Belangrijk is dat het leuk is aan tafel. Als je kind de rest van het gezin lekker ziet eten, gaat hij dat uiteindelijk heus ook doen, maar dan zonder druk. Tips om het gezellig te houden:

– Laat de maaltijd niet langer dan twintig minuten duren.
– Praat gezellig over alles behalve eten (dus niet: ‘Goh, vind je de wortels ook zo héérlijk, papa?’).
– Laat je peuter lekker knoeien en smakken, tafelmanieren komen later wel.
– Dwing je kind niet zijn bord leeg te eten (dat doen volwassenen ook niet).
– Haal het bord weg als de tijd om is en geef je kind gewoon zijn toetje, ook al heeft hij slecht gegeten. Voor straf geen toetje geven heeft geen effect op een peuter. Bovendien krijgt hij met een toetje voedingsstoffen binnen”

Lees het hele artikel op: https://www.oudersvannu.nl/pe…/voeding/peuter-wil-niet-eten/

 

♥♥♥

Opvoedboeken

♥♥♥

Wat is er in de omgeving te doen met jonge kinderen?

Babyzwemmen T SpaarnehuysBij ‘T Spaarnehuys in Haarlem kun je onwijs leuk vrijzwemmen met je baby of peuter. Het water is warm, er staat een kindermuziekje aan en er liggen speeltjes in het water. EN er staat een heel groot aankleedkussen waar je je kindje na het zwemmen makkelijk kunt afdrogen. Geen gehannes in kleine hokjes dus. Dat vond ik zelf altijd wel een heel groot pluspunt. Er zijn bepaalde tijden voor het baby/peuterzwemmen, waardoor het je het bad niet hoeft te delen met veel anderen.
Wil je liever les in plaats van vrijzwemmen? Sinds kort is er ook spetterles! Je hebt de vrolijke eendjes (6 maanden tot 1 jaar), de koele kikkers (1 tot 2,5 jaar) en de spetter apies (2,5 tot 4 jaar).
Tijden: maandag, woensdag en vrijdag tussen 11:00 en 13:00 uur (Let op! In schoolvakanties dicht.)
Prijzen: losse les €3,90 (kinderen gratis)
Locatie: Donkere Spaarne 52 Haarlem
Bezoek de website voor meer info over alle lessen en de kosten: http://www.zwemschoolspaarnehuys.nl/babyzwemmen/
♥♥♥
Zandvoort Peuters
 Tussen de strandtenten Ahoi en Thalassa in Zandvoort staat dit speelparadijs! Het zijn 2 grote speeltoestellen. De één is geschikt voor peuters en kleuters en de ander is juist voor wat oudere kinderen. Ook is er een stukje speciaal voor dreumessen. Als je dreumes hoger wil klimmen, zal je waarschijnlijk zelf even mee moeten klimmen en samen van de glijbaan af. Ook leuk :) Er zitten diverse glijbanen aan en het speeltoestel is goed voor úren speelplezier!
Er omheen staan een aantal picknicktafels en je kan natuurlijk altijd je eigen handdoek neerleggen en vanaf daar je spelende kindjes bekijken. Mocht je liever bij een strandtent zitten, dan kun je kiezen tussen Ahoi en Thalassa. Je kunt er vlak naast parkeren (wel betaald) en je kan met de kinderwagen zo naar beneden wandelen. Ahoi is in de winter gesloten, maar Thalassa blijft open en de speeltoestellen blijven het hele jaar door staan.
♥♥♥

Wat kun je doen als het even niet zo goed gaat?

Moeder zijn is het mooiste wat er is.. maar toch kun je je soms flink waardeloos voelen. Ook als je net een baby hebt gekregen en eigenlijk op een “grote roze wolk hoort” te zitten.

Slapen helpt! Al die gebroken nachten kunnen jezelf ook aardig opbreken en dan krijg je eerder last van negatieve gevoelens. Mocht je dat ervaren, schakel dan hulp in. Iemand die even op je kindje kan passen, terwijl jij even slaapt. Tegenwoordig lijkt het alsof je alles maar alleen moet kunnen en doen, maar dit hoeft niet! Mensen zullen het vast leuk vinden om even quality tijd te hebben met jouw baby. Of geef eerlijk en duidelijk aan aan je partner dat je echt MOET slapen. Dat is geen luxe, dat is gewoon hard nodig om een goede mama te zijn.

Naar buiten gaan helpt ook, net als even iets voor jezelf doen of gewoon een goede vriendin over de vloer hebben, waardoor je er niet alleen voor staat.

Mocht je het gevoel hebben dat je negatieve gedachtes niet zomaar overgaan en dat je niet van je kindje kan genieten, of juist overbezorgd bent, dan kun je ook hulp inschakelen van de huisarts of via MamaKits. Dat is niet gek, dat is juist heel goed! Een zwangerschap en bevalling doen heel veel met je, en dan is daar ook ineens je prachtige baby waar JIJ verantwoordelijk voor bent. Met al die hormonen erbovenop is het heel logisch dat je last kunt kijken krijgen van depressieve of angstige gevoelens.

Gelukkig zijn er diverse plekken waar je terecht kunt als newbornmama. Onder andere dus bij MamaKits:

https://www.prezens.nl/…/curs…/cursussen/mamakits-spreekuur/

♥♥♥

Erover praten helpt ALTIJD. Praat met je partner, een goede vriendin, familie of met een professional. Dit kan ook met mij. Via het Mamagesprek bied ik je de gelegenheid om even tijd voor jezelf te creëren. Deel je zorgen, gedachtes, angsten of je bevallingsverhaal. Ik ben ervaringsdeskundige, onafhankelijk en heb 100% aandacht voor je. Het liefst maak ik daarbij gebruik van mooie wandelroutes (bijvoorbeeld in de duinen). Dit kan zowel met als zonder je kindje. Zie Mamagesprek voor meer info.

Meer informatie over postpartum depressie vind je hier.

♥♥♥

Overige tips

Misschien had je er voor je zwangerschap nog niet echt iets over gehoord, maar sinds je een baby hebt kom je waarschijnlijk regelmatig het woord HECHTING tegen. Hechting is nodig om te overleven. Bovendien profiteert een veilig gehecht kind er de rest van z’n leven van. Het zorgt voor een basisgevoel van vertrouwen en veiligheid. En het is bepalend in hoe je relaties met anderen aangaat.

In onderstaand artikel lees je een paar concrete tips hoe je een veilige hechting in het eerste jaar kan stimuleren:

♥♥♥

SAMEN SLAPEN met je baby.. is dat wel veilig? Ik geloof in de voordelen, maar ik vond het zelf ook wel een beetje spannend. Als ik zelf heel moe was, legde ik mijn kindjes bijvoorbeeld altijd terug in hun eigen bedje. Want dan wist ik dat ik niet alert genoeg zou zijn. Andere keren vielen we wel samen in slaap. Heb je er interesse in samen slapen, bekijk dan onderstaande links:

Voor een beknopt overzicht:
♥ https://www.oeiikgroei.nl/veilig-samen-slapen-met-je-baby

Wat uitgebreider:
♥ http://samenslapen.nl/veiligheid/
♥ https://kiind.nl/samen-slapen-is-veilig/

Er wordt in de artikelen onderscheid gemaakt in moeders die borstvoeding geven en die de fles geven, omdat je als moeder die borstvoeding geeft andere hormonen aanmaakt. Dat maakt het veiliger om samen te slapen. Ik denk dat als je baby wat ouder is en bijvoorbeeld zelf kan rollen, dat je dan ook samen kan slapen als je geen borstvoeding geeft. Maar de eerste maanden schijnt co-sleepen dan veiliger te zijn. Doe vooral ook altijd wat goed voelt en neem de veiligheidstips daarbij in acht 💕

♥♥♥

Zingen voor je baby is ontzettend goed! Zélfs als je vindt dat je vals zingt. Lekker veel doen dus! Zingen kalmeert baby’s meer dan dat je tegen ze praat. Vooral een slaapliedje zingen, schijnt goed te zijn. Om dit te stimuleren kun je vanaf 15 februari gratis het boek “slaap kindje slaap” (met diverse kinderliedjes) ophalen bij een aantal boekenwinkels in Nederland. Onder andere in Heemstede bij Boekhandel Blokker.

Let op! Dit geldt alleen voor ouders met een baby tot 3 maanden oud, bij het vertonen van het geboortekaartje.
Zie https://www.lemniscaat.nl/welkom/ voor meer info! Slaap kindje slaap

 

♥♥♥

VUL-DE-VRIEZER-FEESTJE

In plaats van een babyshower een feestje waarin iedereen wat eten maakt/meeneemt zodat je de eerste weken met je baby snel een gezonde maaltijd op tafel zet. Klinkt best als een goed idee toch? Vooral bij je tweede/derde/vierde(etc) kindje kan dat erg handig zijn. Vries de gemaakte maaltijden zo in, dat je het alleen nog maar hoeft op te warmen.

Sowieso een tip voor kraambezoek: eten meenemen is altijd een goed idee! 👍❤️
Dat geeft de nieuwe ouders meer tijd om zich op hun baby te focussen en dat is natuurlijk heel waardevol!